torstai 4. huhtikuuta 2013

Selkä kivut ja raskaus



Lähiaikoina pinnalla on ollut raskaus ja sen aikaiset selkä kivut. Tänään olen koonnut siis lyhyen infopaketin kyseisestä vaivasta. 

Raskauden aikana kiputyyppejä on kahdenlaisia lanneselän alueella; takalantiosta tuleva kipu ja alaselän kipu.

Lanneselän kipu voi jo alkaa raskauden toisella kolmanneksella, jolloin kyseessä on vielä selkäranka- ja lihasperäinen kipu. Vatsalihasten venyessä ja keskivartalon tuen heikentyessä tapahtuu muutoksia selän asennossa ja toiminnassa. Ryhti muuttuu ja painopiste siirtyy eteenpäin, alaselkään tulee rasitusta. Mikäli selkäkipua on esiintynyt ennen raskautta, on hyvin todennäköistä, että sitä esiintyy raskauden aikanakin.

Ranka- ja lihasperäisiä särkyjä voidaan ehkäistä jo ennen raskautta hyvällä lihaskunnolla. Myös raskauden aikana lihasten vahvistaminen ja selän rentouttaminen on tehokas apukeino kipuihin. Mikäli raskas työ tai jatkuva istuminen työssä pahentaa vaivaa, kannattaa keventää työtehtäviä tai käyttää mahdollisia apuvälineitä, kuten istuessa lanneselän tukea.

Perinteisten vatsarutistuksien sijaan voi tuntua paremmalta tehdä alaraajojen kanssa erilaisia hallinta liikkeitä, joko pallolla tai ilman. Liikkeiden laajuuden ja rasittavuuden pystyy itse säätelemään oman lihaskunnon ja fiiliksen mukaan. Laitan muutaman kuvan hahmottamaan ajatustani.



Lihaskuntoharjoitteiden jälkeen tulisi muistaa myös rentouttaa selkää erilaisin venytyksin.

Loppuraskautta kohden lanneselän kipu siirtyy hieman alemmas lantiolle/pakaroihin ja saattaa säteillä takareisiin. Monet kuvaavat oiretta iskias tyyppiseksi kivuksi. Kyseessä on lantionalueen nivelten löystymisestä johtuva kipu, keho valmistautuu synnytykseen. Takalantiosta tuleva kipu helpottaa synnytyksen jälkeen, kun keho palautuu ennalleen.

Helpotusta loppuraskauden selkä kipuihin voi saada tukivyöstä, joka tulee lantiolle, niin alas ettei se paina kohtua. Ideana on tukea jo löystyneitä niveliä ja näin helpottaa niiden liitoksista tulevaa kipua. Kannattaa myös kokeilla lämpimiä suihkuja tai kylpyjä särkyjen hillitsemiseen. 

Mikäli kipuja ei saa itse omatoimisella jumpalla tai apuvälineillä hallintaan, kannattaa hakeutua ammatilaisen pakeille ja tiedustella apukeinoja särkyjen hillitsemiseen. 
Synnytyksen jälkeen takalantion kivun tulisi helpottaa muutamassa viikossa, viimeistään kuukauden kuluessa, mikäli kivut viipyvät pidempään niin hae apua vaivaasi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti