Makrokivennäisaineet
Kalsium
Kalsium on
elimistömme yleisin makrokivennäisaine. Sitä on suurinpiirtein 1 - 1,2 kg
kokonaisuudessaan kehossamme. Suurin osa sijaitsee kiinteänä luustossa ja
hampaissa (99%), kuitenkin loppu osallakin on tärkeä osa elimistömme toiminnan
kannalta. Kalsiumia tarvitaan mm. hermoimpulssien välittämiseen,
lihassupistukseen ja rauhasten eritystoimintaan. Merkittävien tehtävien vuoksi
kalsiumia säädelläänkin hyvin tarkasti. Sitä tarpeen vaatiessa vapautetaan
luustosta verenkiertoon.
Kalsium
imeytyy sekä passiivisesti suolenseinämästä että aktiivisesti D-vitamiinin
välityksellä. Tämän vuoksi D-vitamiinin saantia usein painotetaan kalsiumin
saannin yhteydessä. Loistavia kalsiumin lähteitä ovat ehdottomasti
maitovalmisteet. Niissä on kivennäisainetta runsaasti ja hyvin imeytyvässä
muodossa. Kasvikunnan tuotteista parsakaali ja soijapavut ovat hyviä lähteitä.
Kalsiumin
saannista tulisi erityisesti huolehtia kasvuikäisillä lapsilla ja nuorilla sekä
vaihdevuodet ohittaneilla naisilla. Kasvuiässä luustoon saattaa jopa kiinnittyä
300 mg kalsiumia päivässä. Runsas kalsiumin saanti nuorena ehkäisee murtumien
saantia jopa vanhemmalla iällä!! Pitkään jatkuneena vähäinen saanti lisää
kalsiumin eritystä luustosta vereen, joka taas pienentää luuston tiheyttä.
Seurauksena voi olla pahimmissa tapauksissa osteoporoosi.
Saantisuositus
aikuisilla on 800 mg/vrk ja kasvavilla 10-20-vuotiailla hieman suurempi, 900
mg/vrk. Kalsiumin saannista on tärkeää huolehtia, mutta tulisi myös välttää
aivan valtavaa liikasaantia, sillä kalsium heikentää mm. raudan, sinkin,
magnesiumin ja fosforin imeytymistä. Tämän vuoksi ei esimerkiksi suositella maitovalmisteiden
käyttöä päivän jokaisella aterialla.
Natrium
Natriumin
tärkein tehtävä kehossamme on ylläpitää solujen ulkopuolisen nesteen
tilavuutta, erityisesti siis veriplasman tilavuutta. Veriplasman tilavuus on
taas tärkeä tekijä verenpaineen ylläpitämisessä. Natrium on mukana säätelemässä
myös koko kehon nestetasapainoa, sillä se on mukana luomassa janon tunnetta. Näiden
tehtävien ohella natrium osallistuu myös hermosignaalin välittämiseen ja
lihassupistukseen. Tämän vuoksi liian alhainen natrium taso saattaa aiheuttaa
mm. lihaskramppeja.
Natriumia
saadaan kaikesta ruuasta, jota on käsitelty joko tuotantovaiheessa tai johon
ruuanlaiton yhteydessä lisätään suolaa kotona. Melkein poikkeuksetta kaikissa
teollisesti valmistetuissa ruuissa on lisättyä suolaa, suurimpina lähteinä
leikkeleet, makkarat, säilötyt/savustetut kalat, einekset, leipä ja liemivalmisteet.
Natriumia
saadaan yleisesti ottaen hyvin ja puutos tiloja on harvemmin. On kuitenkin hyvä
muistaa että suolaa poistuu elimistöstä hikoilun myötä, jolloin esim. urheilijoiden/aktiivi
liikkujien tulisi kiinnittää asiaan huomiota. Natriumin puutoksen oireisiin
kuuluvat apatia, ruokahaluttomuus, sekavuus ja lihaskrampit.
Natriumin
saantisuositus aikuisella on 2,4 – 2,8 g/vrk.
Kalium
Kalium on
puolestaan makrokivennäisaine, jota on pääasiassa solujen sisällä. Se
osallistuu natriumin kanssa solujen sisäisen ja ulkoisen nestetasapainon
säilyttämiseen ja on näin mm. osallinen myös verenpaineen säätelyyn. Kalium
mahdollistaa natriumin kanssa hermosignaalin välittymisen ja lihaksen
supistumisen. Ilman kaliumia sydämen tasainen lyöntirytmin ylläpitäminen ei
esimerkiksi olisi mahdollista.
Kaliumia
saadaan lähes kaikesta ruuasta. Sitä sijaitsee niin kasvien kuin eläimienkin
solujen sisällä ja näin ollen kalium pitoisuus on sitä suurempi mitä vähemmän soluja
on rikkoutunut jalostus vaiheessa. Toisin sanoen, sitä enemmän kaliumia, mitä
vähemmän jalostettu tuote. Kaliumin puutos onkin harvinainen terveillä
ihmisillä, koska sen saanti on usein runsasta. Saantisuositus on 3,1 – 3,5
g/vrk.
Magnesium
Kehon
magnesiumista 50 % sijaitsee luustossa ja loput lähes täysin pehmytkudosten
solujen sisällä. Pääasiassa magnesium on sitoutuneena erilaisiin yhdisteisiin
ja toimii näin eri entsyymien toiminnan tehostajana. Se säätelee mm.
rasva-aineenvaihduntaa, proteiini synteesiä ja ATP:n muodostumista.
Magnesiumia
saadaan pääosin kasvikunnantuotteista. Banaani, melonit, peruna, herneet,
täysjyväviljatuotteet ja soijavalmisteet ovat hyviä lähteitä. Myös joistakin
eläinkunnantuotteista saa magnesiumia, kuten maitotuotteista ja merenelävistä.
Tavallisella
kansalla magnesiumin saanti on yleisesti hyvää. Kuitenkin liikuntaa
aktiivisesti harrastavien tulisi kiinnittää huomiota sen saantiin, sillä
liikunta lisää magnesiumin menetystä. Lievä puutostila heikentää
kestävyyssuorituskykyä ja voi aiheuttaa mm. lihaskramppeja. Saantisuositus on
280 – 350 mg/vrk.
Näiden tietojen saattelemana toivotan jokaiselle loistavaa alkavaa viikkoa ja erityisesti iloista vappua !!! :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti