tiistai 26. maaliskuuta 2013

Istumisen tuska...


Moni on kysynyt minulta, että onko työni raskasta. Minulla on tapana vastata, ettei se mielestäni ole niin raskasta, kuin istuma työskentely. Saan seisoa, liikkua, vääntää ja kääntää, sekä itseäni että asiakkaitani, vaihtaa asennosta toiseen ja välillä istahtaa ennen seuraavaa asiakasta. Mikä olisikaan ihanteellisempaa kehon kannalta?

Vuoden 2013 yhteiskunta on kuitenkin ajanut suurimman osan ihmisistä istumaan.

Kehityksen myötä työskentely on enenevissä määrin päätteen äärellä oleskelua. Istumme kahdeksan tuntia töissä, sitten ajamme autoilla työmatkat ja kiireisen päivän jälkeen emme illalla jaksa kun Istua katsomaan televisiota tai pyöriä netissä.  Päivämme koostuvat siis suuressa määrin istumisesta viitenä päivänä viikossa.

Eihän tämmöinen peli vetele, oireita tulee melkein väistämättä – puhumme siis niskahartiaseudun ongelmista.

Mitä tehtävissä?

Hätä ei ole tämän näköinen. Onneksi on keksitty sellainen asia kuin liikunta J Vastapainoa istumiselle on tietenkin liikkuminen.

Ihmisen istuessa monta tuntia yhtäjaksoisesti verenkierto hidastuu elimistössä ja näin ollen kudosten hapen ja ravinteiden saanti laskee. Liikkuessa aineenvaihdunta jälleen kiihtyy ja kuona-aineiden poisto vilkastuu. Jos siis istumme, vaikka kolmekin tuntia pötköön, on kudosten hapen saanti huomattavasti heikompaa tuona aikana. Vielä jos tapana on konetta naputellessa nostaa hartiat korviin ja pitää staattista jännitystä yllä koko tuon ajan niin verenkierto hartia alueella on entistä onnettomampaa. Näin ollen suosittelen siis liikkumista työpäivän aikana, vaikka aina tunnin välein. Nouskaa ylös ja käykää tekemässä pieni kierros vaikka kahvihuoneessa tai työkaverin ovensuussa. Pyöritelkää hartioitanne, käykää kyykyssä muutaman kerran, liikuttakaa lantiotanne ja taivutelkaa sivulta toiselle. Tämän jälkeen voitte palata työpisteellenne ja vaihtakaa työasentoa. Jos mahdollista, nostakaa pöytä niin ylös että teette seuraavan tunnin seisoen töitä. Näin saadaan elimistöön elämää työpäivän aikanakin.

Mitä tapahtuu vapaa-ajalla?

Vapaa-aika on ihmisen vapaata aikaa, toisin sanoen tuolloin tulisi tehdä asioita, jotka voimaannuttavat ja antavat energiaa jälleen seuraavaan työpäivään/-viikkoon. Mieli tarvitsee virikkeitä ja hyvää oloa, samoin keho. Elämä on jatkuvaa tasapainottelua arkisten askareiden parissa, muistakaa ripotella mukaan myös jotain aivan muuta. Mieltä virkistäviä harrastuksia, jotka vievät ajatuksenne hyvin kauas arkiaskareista ja työkuvioista sekä harrastuksia, jotka vievät kehonne äärisuorituksen rajoille. Sillä toimintakykyinen ja kivuton keho antaa myös mielelle voimaa ja energiaa.

Me istuvat ihmiset, muistakaamme siis virkistää, niin kehoamme kuin mieltämme, jollain ihan muulla kuin työllä tai tiskeillä. J Näiden kehoitusten saattelemana toivotan aivan loistavia pääsiäispyhiä kaikille!

  


      
                                             

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti