Kevään
lähestyessä on hyvä tarkistaa omat vitamiinit, onko ne kohdillaan?? Ajattelin,
että tänään jakaisin teille tiiviin ja kattavan paketin vitamiineista, niiden
tehtävistä ja saannista. Jos teksti tuntuu kovin pitkältä niin lue tänään
puolet ja palaa huomenna tsekkaamaan toinen puolisko. ;)
Aloitetaan termeistä ja selvitetään mitä ne
varsinaisesti tarkoittavat.
Vitamiineja,
kivennäisaineita sekä muita samankaltaisia yhdisteitä kutsutaan
suojaravintoaineiksi. Vitamiini on yleisnimitys sellaisille yhdisteille, joita
ihmisen elimistö ei kykene tuottamaan itse, mutta jotka ovat elintärkeitä
kaiken toiminnan kannalta. Siitä nimitys vitamiini tuleekin, vita=elämä,
latinaksi.
Vitamiinit on
perinteisesti luokiteltu niiden liukoisuuden perusteella kahteen ryhmään,
vesiliukoisiin ja rasvaliukoisiin vitamiineihin. Rasvaliukoiset vitamiinit
varastoituvat tehokkaasti maksaan ja rasvakudokseen, mistä ne voidaan vapauttaa
tarpeen vaatiessa. Vesiliukoisten vitamiinien varastoituminen on huomattavasti
heikompaa. Näin ollen vesiliukoisia vitamiineja ei voi syödä varastoon, toisin
kuin rasvaliukoisia.
Toinen tapa
jaotella vitamiinit on niiden toiminta. Tällöin ne jaetaan kolmeen pääryhmään;
Antioksidatiivisiin kuuluvat E-, C-, A-vitamiinit sekä beetakaroteeni,
hormonaalisiin vitamiineihin kuuluu D-vitamiini ja kolmantena ryhmänä
energia-aineenvaihduntaan vaikuttavat B-vitamiinit.
Tähän väliin
täytyy myös selvittää mihin me tarvitsemme antioksidatiivisia aineita. Kaikki
perustuu kemiaan. Eli aineenvaihdunnassa käytetty happi, jota siis hengitämme,
pelkistyy vedeksi suurimmaksi osaksi. Kuitenkin pieni osa hapesta muodostuu
voimakkaiksi hapettajiksi, eli oksidanteiksi. Osa näistä oksidanteista reagoi
solurakenteiden kanssa tuhoutuvasti. Kun tällainen hapettajien tuotanto kiihtyy,
puhutaan oksidatiivisesta stressistä, joka taas on haitallista elimistölle.
Tämän stressi tilan vastapainoksi tarvitsemme antioksidantteja. Ne suojaavat elimistöä
tuhoa aiheuttavilta oksidanteilta. Antioksidatiiviset aineet tulevat osittain ruoka-aineista
ja osittain elimistö valmistaa niitä itse.
B-vitamiinit
B-vitamiinien
tärkein tehtävä on osallistua energia-aineenvaihduntaan, jossa ne esimerkiksi
toimivat elektronien kantajina. B1-, B2-, B3- vitamiinit ovat merkittävässä
asemassa tässä tehtävässä. B12-vitamiini osallistuu puolestaan proteiini ja
aminohappoaineenvaihduntaan. Nämä osallistuvat myös tärkeiden punasolujen
valmistukseen, joissa elimistö kuljettaa happea kudoksiin. B6-vitamiini
puolestaan on mukana proteiinien ja hemoglobiinin valmistuksessa. Tässä kohtaa
on hyvä tietää, ettei näistä vitamiineista saada energiaa, vaikka ne ovatkin
tekemisissä energian tuotannon kanssa, moni mainos näin harhaanjohtavasti väittää.
Koko
B-vitamiinien ryhmälle on yhteistä, että niitä saadaan lähes kaikesta ruuasta.
Poikkeuksena B12-vitamiinia saadaan ainoastaan eläinkunnan tuotteista.
B-vitamiinien
saanti on turvattua, mikäli ruokavalio on monipuolinen ja syödään riittävästi.
Erityisruokavaliota noudattavilla, laihduttajilla ja erityisesti
pieniruokaisilla naisurheilijoilla voi esiintyä B-vitamiinien puutoksia. Urheilun
on todettu lisäävän näiden vitamiinien tarvetta. Puutos tilan oireet
vaihtelevat sen mukaan mitä vitamiinia saadaan niukasti. Mikäli on kyse
B12-vitamiinin puutoksesta, seurauksena voi olla pitkään jatkuessa anemia. Lievässä
puutostilassa oireina voisi olla suorituskyvyn laskua energiantuotannon
heikentyessä.
B-vitamiinien
tarve määrittyy energia-, hiilihydraatti- ja proteiiniaineenvaihdunnan
vilkkauden mukaan. Toisin sanoen, aktiivi liikkuja tarvitsee näitä hieman
enemmän kuin liikunnallisesti passiivinen henkilö. Tässä keskimääräiset
normaalin henkilön saanti suositukset.
o
B1: Miehet
1,4mg7vrk Naiset 1,1mg/vrk
o
B2: Miehet
1,7mg/vrk Naiset 1,3mg/vrk
o
B3: Miehet
20mg/vrk Naiset 15mg/vrk
o
B6 Miehet
1,6mg/vrk Naiset 1,3mg/vrk
o
B12 Miehet 2µg/vrk Naiset 2µg/vrk
C-vitamiini
C-vitamiinilla
on monia tärkeitä tehtäviä. Se osallistuu luustossa, ihossa, rustossa,
jänteissä ja kalvoissa olevan sidekudoksen muodostukseen. Myös
rasva-aineenvaihdunnassa tarvitaan tämän vitamiinin vaikutusta. C-vitamiini on
myös erittäin voimakas antioksidantti, eli se suojelee elimistön soluja, niin ulkoisesti
kuin sisäisesti. Tämä vitamiini toimii myös yhteistyössä muiden
antioksidanttien kanssa ja näin ollen auttaa esimerkiksi hapettunutta
E-vitamiinia palautumaan toimintakykyiseksi. Lisäksi C-vitamiinilla on kyky
tehostaa joidenkin hivenaineiden imeytymistä.
C-vitamiinia
saadaan kasvikunnan tuotteista. Erityisesti sitrushedelmät, kotimaiset marjat,
erilaiset kasvikset kuten paprika ja kaali ovat hyviä vitamiinin lähteitä. On
hyvä tietää, että C-vitamiini on herkkä ilmassa olevan hapen ja kuumuuden
tuhovaikutuksille. Tämän vuoksi hedelmät ja marjat tulisi syödä raakana, mikäli
mahdollista ja jääkaapissa säilyttää hedelmät joko kokonaisina tai tiiviisti
pakattuna.
C-vitamiinin
tarve lisääntyy aktiivisesti liikkuvilla henkilöillä. Myös ihmisillä, jotka
välttävät kasvikunnan tuotteita voi olla vaara puutostilaan. Tutkimusten mukaan
liikunnallisilla henkilöillä C-vitamiinilisän käyttö tehostaa elimistön
antioksidanttipuolustusta liikunnan aikana. On myös pystytty osoittamaan
pitkäaikaisen C-vitamiinilisän lyhentävän flunssan kestoa ja lievittävän
oireita sellaisilla henkilöillä, jotka ovat liikunnallisesti aktiivisia. Fyysisesti
passiivisilla henkilöillä ei kuitenkaan ole todettu samankaltaisia vaikutuksia.
Mielenkiintoista on, että tutkimuksissa on pystytty osoittamaan säännöllisen
C-vitamiinilisän vaikuttavan voimaharjoittelun jälkeiseen palautumiseen
nopeuttavasti.
C-vitamiinin
minimi tarve on normaalilla henkilöllä 75mg/vrk, liikunnallisesti aktiivisella
henkilöllä vuorokausi annos tulisi olla huomattavasti suurempi 100-500mg.
E-vitamiini
E-vitamiini
on elimistömme tärkeimpiä antioksidantteja. Rasvaliukoisuutensa vuoksi se toimii
pääasiassa rasvoista koostuvissa solukalvoissa ja solurakenteiden kalvoissa.
Näillä solukalvoilla se toimii tukirakenteena ja eliminoi sieltä käsin
oksidantteja, jotka muuten voisivat tuhota kalvojen toimintakykyä.
E-vitamiinin
tärkeimpiin tehtäviin kuuluu punasolujen solukalvon suojeleminen rasituksen
aikana ja keuhkojen suojeleminen liikunnan aikana. Erityisesti suurkaupungeissa
elävillä ja epäpuhdasta ilmaa hengittävillä tämän merkitys on suuri.
E-vitamiinia
saadaan samoista lähteistä kuin kasvirasvojakin, eli suurimpia lähteitä meille
ovat kasviöljyt, kasvirasvalevitteet, siemenet ja pähkinät. Myös
täysjyväviljassa, kuivissa hedelmissä ja avokadossa on E-vitamiinia. Näin ollen
ihmisillä, jotka noudattavat vähärasvaista ruokavaliota, on taipumus niukkaan
E-vitamiinin saantiin.
Normaalin
ihmisen saanti suositus on 8-10α-TE/vrk ja runsaasti liikkuvalla suositus on
15-20α-TE/vrk. E-vitamiinipitoisen ruokavalion lisäksi olisi hyvä nauttia
monivitamiini-kivennäisainevalmiste, joka turvaa vitamiinin saannin.
A-vitamiini
A-vitamiini
on yhteisnimitys retinoideille, joita on kolmenlaisia. Nämä yhdisteet
säätelevät lisääntymistä, osallistuvat näköaistimuksen syntymiseen ja hormonin
tavoin säätelevät alkion kehitystä, solujen erilaistumista ja luuston kasvua.
A-vitamiinia
saadaan eläinkunnasta peräisin olevista rasvahapoista. Parhaita lähteitä ovat
maksa, kanamuna, voi ja rasvaiset maito tuotteet.
A-vitamiinin
puutos on vakava tila, jota länsimaissa harvoin tapaa. Myös liikunnallisesti
aktiivinen henkilö ei kuluta A-vitamiinia muita enempää. Saanti suositus on 700-900
RE/vrk.
D-vitamiini
D-vitamiinit
ovat rasvaliukoisia yhdisteitä, jotka ehkäisevät riisitautia elimistössä.
Tärkeimpiin tehtäviin kuuluvat siis kalsiumin ja fosfaatin imeytyminen
suolistosta. D-vitamiini toimii yhdessä lisäkilpirauhashormonin kanssa ja
säätelee kalsiumin irtoamisesta myös luukudoksesta verenkiertoon.
D-vitamiinia
muodostuu auringon valon vaikutuksesta iholla. Klo 10-15 välisenä aikana
vitamiinin muodostuminen on tehokkainta. Aurinkovoiteet, joissa suojakerroin on
yli 8 estävät tämän tapahtuman, samoin vaatteiden asettama suoja blokkaa
säteilyn, joka aiheuttaa vitamiinin muodostumisen. D-vitamiinia saadaan myös
ravinnosta, joka onkin Suomessa välttämätöntä. Parhaat lähteet ovat kala,
D-vitaminoidut maitovalmisteet ja margariinit. Myös kotimaiset sienet ovat
hyviä vitamiinin lähteitä.
D-vitamiinin
tarve on hieman suurempi lapsilla, raskaana olevilla, imettävillä, iäkkäillä
sekä osteoporoosia sairastavilla henkilöillä. Mikäli D-vitamiinia saadaan
pitkään liian vähän, johtaa tila luun haurastumiseen. Tavallisella henkilöllä
saanti tarve on 7,5µg/vrk, riskiryhmään kuuluvilla tarve on hieman suurempi 10µg/vrk.
Suomessa talvisaikaan olisi hyvä käyttää D-vitamiinilisää, varsinkin jos ruokavalioon
kuuluu niukasti kalaa ja maitotuotteita.
Ei muuta kun
tarkistelemaan omaa ruokavaliotaan, onhan se riittävän monipuolinen?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti