tiistai 12. maaliskuuta 2013

Lääkettä lanneselkä kipuun!


Kipuja alaselässä, äkillisesti tai pidemmän aikaa, toistuvasti tai ensimmäistä kertaa, terävää tai jomottavaa. Lanneselkäkipu on varmasti yksi yleisimmistä tuki- ja liikuntaelinperäisistä kiputiloista. Tutkimukset kertovat että melkein jokainen kokee jossain vaiheessa elämäänsä kipujakson ristiselän alueella.
Mistä tämä sitten johtuu? Miksi niin moni kokee ongelmia kyseisellä alueella ja onko niitä mahdollista välttää? Tutkaillaanpa asiaa..

 On kerrottu, että noin 80% suomalaisista kokee jossain vaiheessa elämäänsä lanneselän kipua, voidaan siis todeta että kyseessä on melko yleinen vaiva. Suurin osa näistä ihmisistä paranee viikkojen tai kuukausien kuluessa ja elämä jatkuu. Osalle kivut kuitenkin pitkittyvät ja aiheuttavat pidempiaikaisia ongelmia.

Mistä kivut sitten ovat peräisin?

Lanneselässä on monia rakenteita, jotka voivat viestittää kipua, niin mekaanisen ärsytyksen kuin kemiallisen prosessin seurauksena. On olemassa monia sairauksia ja tiloja, jotka aiheuttavat särkyä, kuten selkärankareuma, välilevyn pullistuma, murtumat, ahtaat hermojuuriaukot (joko rakenteellisesti ahtaat tai kuluman seurauksena pienentyneet), selkäydinkanavan ahtaus, nikamien välisten nivelien toimintahäiriöt tai joissakin tilanteissa vakavammat asiat, kuten kasvaimet. Kuitenkin, kaikkien näiden, ja monien muiden, sairauksien ja tilojen tiedostamisen jälkeen emme siltikään pysty kertomaan kuin 15 % tapauksista, mistä selkäkipu on peräisin. Toisin sanoen 85 % kipujen alkuperästä jää tuntemattomaksi.

Mitä siis todella tiedämme tästä niin yleisestä vaivasta?

Lanneselkäkivun hoidosta on tehty paljon tutkimuksia ja näiden tutkimusten yhteenvedoista ollaan pystytty kasaamaan suuntaviivoja selkäkivun hoitoon. Yksi merkittävimmistä suuntaviivoista on ehdottomasti liikunta.

Haluankin korostaa nimenomaan tätä varmasti kaikkein tärkeintä seikkaa selkäkipuja hoidettaessa.

Liikunta ja liikkuminen lisäävät verenkiertoa ja aineenvaihduntaa niin välilevyissä kuin lihaksissa, nivelissä ja muissakin rakenteissa kehossamme. Tämä on erityisen tärkeää sellaisten rakenteiden kannalta, joissa ei ole omaa verenkiertoa, vaan ravinteiden ja hapen saanti tapahtuu viereisten kudosten kautta. Tällaisiin kuuluvat mm välilevyt ja nivelien rustopinnat.

Lihasvoiman harjoittaminen taas voimistaa kehoamme. Lihasten avulla jaksamme käyttää niveliämme ja kehoamme niin kuin sitä kuuluu käyttää. Heikentynyt lihasvoima altistaa niin rasitusperäisille ongelmille kuin äkillisillekkin vammoille. Esimerkkinä voidaan käyttää näin talvisaikaan mahdottomia pääkallokelejä ja liukastumisia. Monet liukastumiset ja vammat voitaisiin välttää, mikäli lihaksisto ja tasapaino olisi paremmalla mallilla. Ei tietenkään kaikkia – on ne kelit välillä niin mahdottomat! J

Erilaisilla liikkuvuutta edistävillä harjoituksilla pyritään joko pitämään hyvä liikkuvuus tallessa tai parantamaan jo hiukan kangistunutta kehon liikkuvuutta. Arkikielessä tarkoitan siis venyttelyä, rangan kiertoja/taivutuksia ja erilaisia liikkeessä tapahtuvia liikkuvuus harjoituksia. On tärkeää pitää huolta kehon tasapuolisesta toiminnasta. Esimerkiksi lanneselkää ajatellen on tärkeää, että lonkat ja alaraajat sekä keskiselän liikkuvuus on kohdillaan. Näin ollen voidaan vähentää stressiä, joka kohdistuu ristiselkään.

Summasummaarum – liikunta eri muodoissa on erityisen tärkeää kehon toiminnan kannalta!

Ennen kuin innostutte hulluntavalla ja lähdette ulos tai salille riehumaan, on hyvä käydä ammattilaisella, joka osaa arvioida millainen liikunta olisi parasta juuri sinun kehollesi. Selkävaivojen kanssa pitää lähteä liikenteeseen maltilla, jotta harjoittelua voidaan jatkaa ilman suurempia ongelmia. Näin liikunnan kanssa päästään etenemään, ja ennen kuin huomaattekaan, mitään ongelmia ei enää olekaan. J    



2 kommenttia:

  1. Moi Linda!
    Todella hyviä kirjoituksia!!
    Tuohon selkävaivaan (on ollut voimanosto harrastuksen aikana silloin joskus)liittyen olisin kysellyt, että kun ennen aina kehotettiin roikkumaan.Onko roikkuminen jätetty unholaan vai miten on?
    Itse puntti aikoina roikuin pieni lisäpaino
    vyötäröllä ja voin kyllä sanoa ,että helpotti alaselässä tuntuvaa"painetta".Ja roikkumistahan ei voi tähdä liikaa koska sormista loppuu ennen pito.terveisiä kotkasta.janne

    VastaaPoista
  2. Moi Janne!
    Todella kiva kuulla, että kirjoitukset on ollu lukemisen arvoisia :)
    Mielestäni kaikkea voi tehdä, mikä tuntuu helpottavan oloa. Eli mikäli roikkuminen tuntuu hyvältä ja vapauttaa paineen tunnetta selässä niin anna palaa vaan. Kannattaa tehdä tälläiset venytys tyyppiset jutut reenien jälkeen kun keho on lämmin.
    Toivottavasti Kotkassa pyyhkii hyvin ja olet jo kunnossa :)

    VastaaPoista