tiistai 19. maaliskuuta 2013

Kadotetut luut - luukato!


Aion kirjoittaa tänään osteoporoosista, ja haluaisin nimenomaan käsitellä aihetta nuorten näkökulmasta. Kyseessähän on sairaus, joka ilmenee usein vanhemmalla iällä, mutta johon vaikutetaan nimenomaan nuorena. Joten nuoret – ja erityisesti tytöt – huomio!

Osteoporoosi tarkoittaa siis luumassan (eli luun tiheyden) vähenemistä. Tästä seuraa luun haurastuminen, joka altistaa luun murtumille, jopa ilman merkittävää vammaa. Ja te nuoret, jotka kyllästytte jo tämän lauseen jälkeen, pohtikaa omaa tulevaisuuttanne ja vanhuuttanne, niitä eläkepäiviä kun elämän kiireisin vaihe helpottaa ja olisi aikaa tehdä asioita. Haluatteko silloin maata vuoteessa murtuneen lonkan seurana? Jatkakaa siis lukemista J

Asiat, jotka johtavat tämän kyseisen vaivan alkuun ovat seuraavat; perintötekijät, ravinto ja liikunta sekä tupakointi ja tietyt pitkäaikaiset lääkitykset. On osoitettu että perintötekijöillä on merkittävä osuus luumassan vaihtelun kannalta. Niiden, joilla sukurasite on olemassa, tulisi kiinnittää erityisen paljon huomiota ravintoon ja liikuntaan.

Luuston toimintamalli perustuu jatkuvaan tuhoutumiseen ja uusiutumiseen. Koko elämämme ajan luustossa tapahtuu kudoksen tuhoutumista ja jatkuvaa uudistumista. Luukudos on siis hyvin elävää ja verekästä kudosta, vaikka toisin voisi ajatella. Normaaliluustoisella nuorella murtuma paranee paremmin kuin monen muun kudoksen vaurio, kunhan se saa oikeat olosuhteet paranemiselle. Aina sinne 30 ikävuoteen asti luumassan määrä kasvaa, jonka jälkeen se hiljalleen alkaa laskea. Naisilla erityisesti menopaussin jälkeen luun haurastuminen nopeutuu hormonitoiminnan muutoksen myötä. Tämän vuoksi naisten tulisi erityisesti kiinnittää huomiota nuorena luumassan kasvattamiseen.

Mitä on luuliikunta??

Osteoporoosin yhteydessä puhutaan usein luuliikunnasta. Tällä termillä tarkoitetaan liikuntaa, joka erityisesti vahvistaa ja voimistaa luita. Toisin sanoen luiden rasittaminen, iskuttaminen, vääntö ja puristaminen vahvistavat kudosta. Luuliikunta pitää siis sisällään hyppyjä, loikkia, tärähdyksiä. Näitä ominaisuuksia sisältävät esimerkiksi juokseminen, erilaiset ryhmäliikunnat sekä maila- ja pallopelit. Lisäksi luusto tarvitsee puristusta ja vääntöä, jota puolestaan tarjoaa kuntosaliharjoittelu. Vanhempien tulee myös huomioida liikunnan mukana paraneva lihaskunto, joka puolestaan vähentää kaatumisia ja kompurointeja. Tasapainon parantuessa, myös kaatumis- ja murtumisriski pienenee!

Luiden eliksiiriä!

Kuten ollaan saatu todeta jo aikaisemmin, liikunta ilman ravitsemusta ei tuota tulosta, näin on myös luuston kohdalla. Ilman rakennusaineita on mahdoton rakentaa kestävää runkoa, siksi jokaisen tulisi kiinnittää erityisesti tähän osioon huomiota.

Kaksi ainesosaa, joita tulisi saada vähintään suositusten mukaisesti; kalsium ja D-vitamiini. Kalsium on se varsinainen rakennusaine, josta luut pääasiassa rakentuvat ja D-vitamiini on aine, joka auttaa kalsiumin imeytymistä. Ruoka-aineita, joista näitä rakennusmateriaaleja saadaan, ovat maito, piimä, juusto, kala ja sienet. Kesällä D-vitamiinia saadaan myös auringon välityksellä.

Haluaisin kiinnittää huomiota erityisesti nuorten naisten ja tyttöjen ravitsemukseen. Paljon on puhuttu kasvavasta syömishäiriöiden määrästä ja erilaisista dieetti buumeista, jotka liikkuvat nuorten keskuudessa. Näillä ”muoti-ilmiöillä” on pitkäkantoiset vaikutukset elimistöön ja sen toimintaan. Nuorena tulisi kehittää ja kasvattaa elimistö huippuunsa, jotta vanhempana kehityksen hidastuessa ja kääntyessä laskuun pystyisimme pitämään kehomme toiminnassa mahdollisimman terveenä. Mikäli jo nuorena elämme aliravitsemustilassa ja päästämme luumme haurastumaan niin miten käykään vanhempana, kun haurastuminen vain kiihtyy?

Yhteenvetona voidaan todeta – jälleen kerran – syökää tarpeeksi ja syökää tarpeeksi monipuolisesti! Ja sitten vääntämään ja iskuttamaan luitamme niin vanhemmalla iällä kiitätte itseänne hyvästä hoidosta. J 

      

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti