maanantai 4. maaliskuuta 2013

Dieetti, laihduttaminen, liikunta, kalorit - päivän kuumin buumi!


Näin kevään kynnyksellä on oiva hetki kirjoittaa siitä, mikä on, ainakin käynyt, lähes jokaisen mielessä ja mistä lähes jokainen lehti ja media kirjoittavat; kesäkunnosta.

Muutama kuukausi ennen kesälomakausien alkamista mielessä pyörii uikkarit, ranta ja makkarat – meinaan vyötärömakkarat. Haluaisinkin jakaa mielipiteeni, teidän lukijoiden kanssa, siitä kuumasta perunasta eli laihduttamisesta.

Laihduttaminen, laihdutuskuurit ja –tuotteet ovat valtaisaa bisnestä, josta jokainen koittaa repiä rahaa suuntaan jos toiseenkin. On olemassa laihdutuspillereitä, -pirtelöitä, -keittoja, -kahvia, laihduttajan puuroa ja kiisseliä. On mm Atkinsin dieettiä, mehudieettiä, lantio-reisidieettiä, New York -dieettiä, jossa viimeisen vaiheen neljän viikon ruokavaliota neuvotaan noudattamaan koko loppuelämän ajan. Kuka kumma jaksaa syödä prikulleen samoja aterioita vuodesta toiseen?? Ja kuka kumma sanoo että se on ihmiselle hyväksi?? Miten käy, kun dieetti-into laantuu, tulee pimeä ja kylmä syksy, ja ainut asia mikä nostattaa mielihyvän tunnetta on fazerin sininen ja sohvannurkka?

Itse uskon ennemmin elämäntapoihin ja niiden muuttamiseen, kuin dieetteihin.

Onhan se houkuttelevaa, kun mainokset toitottavat isoon ääneen 30 päivän dieetistä, jolla pudotat näin ja näin paljon kiloja, tai kun viikko pysytään pelkällä mehulla ja vaaka näyttää hurjasti miinusta, mutta kauanko paino pysyy samoissa lukemissa? Montako päivää, viikkoa tai kuukautta menee, kunnes kilot ovat tulleet takaisin? Mitä hyötyä kyseisestä dieetistä on tuolloin ollut?

Elämäntapojen muuttaminen vaatii paljon, enemmän kuin yksikään dieetti tai kuntokuuri. Totuus on kuitenkin se, että pysyvän muutoksen saavuttaa ainoastaan elämäntapojen muutoksella. Ja kylmä tosiasia on myös se, että oikoteitä ei ole. Valtaosalla kansasta ruokavalio, liikunnanmäärä sekä henkinen hyvinvointi ovat ainoat asiat, jotka vaikuttavat rasvan kerääntymiseen ihon alle. Joten ei muutakun tuumasta toimeen! Ei terveellisen ruuan tarvitse olla mautonta eikä liikunnan tarvitse olla tylsää pyörän polkemista tai pitkiä lenkkejä, mikäli niin ei halua. Tässä maailmassa on mahdollisuuksia sekä ruuan että liikunnan suhteen niin paljon että varmasti löytyy jokaiselle mieluisia vaihtoehtoja. Niitä vain tarvitsee etsiä.
    
Itselleni on muodostunut hyvin rutiininomainen ruokailurytmi, johon vaihtelen aterioiden koostumusta mieleni mukaan. Pääasia on, että syön monipuolisesti, teen ruokani pääasiassa itse, maustan sen kunnolla, jotta makunystyrät tulee tyydytettyä pienemmästä annoksesta (päämauste ei kuitenkaan ole suola), käytän paljon tuoreita kasviksia, vihanneksia ja hedelmiä, pyrin välttämään tuotteita, jotka saavat mahani tai kehoni voimaan huonosti ja muistan myös herkutella aika-ajoittain. Herkut/makeiset eivät kuulu jokapäiväiseen tai jokaviikkoiseen ruokavalioon, vaan niitä nautin harvoin. Liikuntapuolikin on asettunut mieluisten liikuntatapojen löytymisen jälkeen. Uusia haasteita tosin on aina mukava kokeilla ja löytää J

Suosittelenkin jokaiselle näin viikon ja kevään alkuun jotain uutta tai vanhaa, jos niin haluatte. Uskaltakaa kokeilla ja haastaa itseänne, sehän pitää elämän mielenkiintoisena, eikö? Elämme muutenkin sellaisessa valtaisassa oravanpyörässä, hypätään välillä tauolle ennen seuraavaa pyörähdystä. J

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti