maanantai 25. helmikuuta 2013

Problematiikkaa olkapäässä ?


Niskan ja lanneselän ongelmien lisäksi erittäin yleinen vaiva naprapaatin vastaanotolla on kivulias olkapää. Tänään kirjoitan siis olkapää ongelmista ja siitä miten olkanivel toimii, sillä ongelman ja ratkaisun ymmärtäminen vaatii ymmärryksen siitä miten nivel normaalisti toimii.

Aloitamme siis terveestä olkanivelestä.

Olkanivel on niin sanottu pallonivel, toinen nivelpinta on kuppi ja toinen on pallo. Olkanivelen kuppiosa on paljon pienempi pinta-alaltaan kuin siihen niveltyvä pallo-osa. Tästä johtuu nivelen huono pitävyys eli niin sanottu stabiliteetti. Toisin on esimerkiksi lonkka nivelessä, jossa kuppi ympäröi pallon hyvin tiiviisti ja pitää näin nivelpinnat tiukasti yhdessä. Osittain tästä johtuen olkanivel on hyvin altis vammoille, kuten olkanivelen sijoiltaan menolle. Lonkassa voiman täytyy olla huomattavasti suurempi, jotta nivel menisi sijoiltaan.

Nivelen stabiliteetista vastaa tietysti monet nivelsiteet, nivelpussi ja tietysti lihakset. Olkanivelessä nivelpussi on hyvin laaja ja se antaakin nivelelle mahdollisuuden suureen liikelaajuuteen. Kuten varmasti olette huomanneet, olkapäämme liikkuvat ja mahdollistavat käden liikkeet hyvin laajalti. Pystymme kurkottamaan ylähyllylle, sivulle, eteen, alas ja jonkin verran myös taakse. Kykenemme myös kiertämään kättämme niin olkapäästä kuin kyynärnivelestäkin. Ajatelkaa miten vaikeaa olisi esimerkiksi ratin kääntäminen tai paidan pukeminen, mikäli nämä toiminnot eivät onnistuisi. Uskomatonta suunnittelua. :) 

Olkavarttamme liikuttaa pääasiassa olkalihas, joka sijaitsee olkanivelen päällä. Juuri se massiivinen lihas, joka muodostaa hartioidemme leveyden. :) Kyseinen lihas lähtee lapaluun yläosasta sekä solisluusta ja kiinnittyy olkavarren luuhun. Jotta kätemme nousisi ylös, on nivelen sisällä tapahduttava toisen suuntainen liike. Tämä tarkoittaa sitä että nivelen sisällä oleva pallo-osa liukuu alaspäin, silloin kun olkavartemme nousee ylöspäin. Pysyttekö kärryillä? Laitan kuvan hahmottamaan asiaa.

Tämä pallo-osan liukuminen alaspäin tapahtuu myös lihasvoimalla, tähän tarvitsemme lihaksia, jotka muodostavat kiertäjäkalvosimen. Eli pienemmät lihakset, jotka lähtevät lapaluusta ja kiinnittyvät olkanivelen sisälle, laskevat samanaikaisesti nivelen pallo-osaa, kun massiivinen olkalihas nostaa olkavarttamme. Hienoa toimintaa. :)  

Ongelmia syntyy esimerkiksi silloin kun näiden lihasten toiminta on epätasapainossa. Tästä johtuen olisi hyvin tärkeää pitää huolta niin hartioidemme leveydestä, kuin olkanivelen pienemmistäkin lihaksista, jotka mahdollistavat tämän hienon nivelen toiminnan. Toinen asia, jolla varmistamme pienempien ystäviemme hyvinvoinnin, on oikeanlainen harjoittelu. Tietynlaiset liikkeet salilla ovat haitallisia kiertäjäkalvosimelle, tällaisia ovat esimerkiksi perinteiset vipunostot. Sivulle tehtävä vipunosto ei päästä niveltä toimimaan luonnollisesti vaan pakottaa nivelen epäluonnolliseen asentoon ja liiskaa samalla jänteitä luisten rakenteiden väliin, joka ennen pitkään kipeyttää olkapään. Näiden sijaan tehkää työntöjä ylös päin, eli niin sanottua pystypunnerrusta. 

Muutamilla yksinkertaisilla asioilla voimme välttää olkapääkipuja, jotka johtuvat lihastoiminnan epätasapainosta tai vääränlaisesta harjoittelusta.

Jos kaipaatte selvennystä asiaan tai tarkempia neuvoja niin ottakaa toki yhteyttä, joko tänne kommenttia, sähköpostia tai puhelinta kouraan. :)

p. 050 550 1012   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti