maanantai 4. helmikuuta 2013

Naprapatiaa vai akropatiaa?


Napravit=korjata, Pathos=kipu


Lyhykäisyydessään naprapatia suomennettuna tarkoittaa kivun korjaamista.

Mitä se sitten käytännössä meinaa??

Naprapatia tieteenalana on erikoistunut tuki- ja liikuntaelinongelmien selvittelyyn - toisin sanoen, niiden tutkimiseen, hoitamiseen ja mahdollisesti ennaltaehkäisyyn. Tuki- ja liikuntaelimistö, sanansa mukaisesti, tarkoittaa niitä osia kehossamme, jotka toimivat sen tukirakenteina, ja niitä osia, jotka liikuttavat kehoamme/kehomme osia. Selkokielellä kehoamme siis tukee luusto, nivelet, nivelsiteet, välilevyt, kierukat ym. rakenteet nivelissä ja niiden ulkopuolella. Liikkumiseen tarvitsemme taas lihaksia, jänteitä ja ennen kaikkea hermostoa.                                                                                                                                                                                       Erilaiset ongelmat näissä rakenteissa aiheuttavat usein kipua ja toimintakyvyn rajoittumista. Näihin asioihin naprapaatit pyrkivät vaikuttamaan.

Mistä kaikki on lähtöisin?                                                                    

Naprapatia on alkujaan lähtöisin Amerikan Yhdysvalloista. Kiropraktikko nimeltä Oakley Smith kehitti 1900- luvun alkupuolella hoitomuodon. Dr. Smith oli erimieltä siitä että mekaaninen häiriö selkärangassa olisi ainut ongelmien lähtökohta ja päätti näin ollen tutustua laajemmin erilaisiin manuaalisiin hoitomuotoihin. Pian tuon jälkeen hän perustikin ensimmäisen oppilaitoksen Chicagoon, jossa kyseistä alaa pystyi opiskelemaan.  Vuonna 1949 perustettiin toinen koulu samaiselle paikkakunnalle ja vuonna 1971 oppilaitokset yhdistettiin. Nykypäivänä oppilaitos on nimeltään National college of Naprapatic Medicine.                                                                                                                                                                                       

Ruotsiin naprapatia ajautui vuonna 1970, jolloin Naprapat högskolan sai alkunsa.                                                       Kotimaahamme saimme koulutusohjelman vasta 2000 luvun alkupuolella ja näin ollen kyseessä on melko tuore opiskelu mahdollisuus meille suomalaisille. Kotkassa sijaitseva Kymenlaakson ammattikorkeakoulu ottaa uusia opiskelijoita sisään jokatoinen vuosi eli seuraava vuosikurssi alkaa syksyllä 2014. Kaikki, joilla kiinnostusta riittää, ei muuta kun hakemaan. J

Naprapatiaa Lindan silmin…

Melkein viisi vuotta sitten, kun lähdin opiskelemaan naprapatiaa, monikaan ei tiennyt mitä tuo termi piti sisällään. Sain selittää kaikille tutuille ja tuntemattomille, että mikä minusta nyt oikein tulee, ja mitä se akropatia oikein tarkoittaa. ;) Tänäpäivänä monikaan ei enää kummastele ammattiani, tietoisuus on lisääntynyt huimasti näiden vuosien aikana. Yhä enemmän ihmiset hakevat apua erilaisiin ongelmiinsa muualtakin kuin lääkärin vastaanotolta. He ovat motivoituneita löytämään vaivojensa syyn ja haluavat hoitaa sen perinpohjaisesti kuntoon. Harvemmin törmää negatiivispohjaisiin ennakkoluuloihin.

Joskus kuitenkin kuulee pelonsekaisia ajatuksia ihmisiltä, jotka eivät kyseistä hoitomuotoa ole kokeilleet. Olen muun muassa kuullut ihmisten sanovan, etteivät uskalla tulla hoitoon. Heitä pelottaa kaikki se rusauttelu ja kovakourainen käsittely, jonka jälkeen liikkuminen viikkoon on mahdotonta. Näin nuoren naprapaatin näkökulmasta, hoidon ei mielestäni kuulu olla erityisen kivuliasta eikä arkuuden sen jälkeen ihan mahdotonta. Totta kai kipeän alueen käsittely tuntuu, mutta ei hoitoa heti aloiteta vitos vaihteella, eteneminen tapahtuu tilanteen mukaan. Loppupeleissähän hoidon tarkoitus on vähentää kipua ja parantaa toimintakykyä. Jokaisen henkilön kohdalla täytyy arvioida erikseen mitä hoitomuotoja käytetään ja millaisella voimakkuudella mennään, mikäli henkilö esimerkiksi pelkää manipulaatiota (naksauttelua) yli kaiken, ei sitä tuolloin ole tarpeen tehdä. Kaikki riippuu ihmisestä, joka hakee apua vaivoihinsa, hänen ehdoilla edetään.     

Itse pidän naprapatiaa turvallisena hoitomuotona kipujen ja toimintakyvyn parantamiseksi. Nettisivuillani olen kertonut tarkemmin mitä hoitomuotoja käytössämme on ja mitä niillä tarkoitetaan, laitan linkin tähän mukaan, joten voitte käydä lukemassa niistä tarkemmin.
      

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti