keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Mikä pakarakivun takana?



Kipu pakaraseudulla voi olla peräisin niin lanneselästä, lantionseudun nivelistä, kuin takareiden lihaksista tai itse pakaraseudun lihaksista. Myös lonkkanivelen vaivat voivat heijastaa kipua pakaraan. Pakaraseudun oireilu voi siis olla peräisin monesta eri rakenteesta, tänään selvitän teille tämän alueen anatomiaa ja mahdollisia syitä kipuilun takana.

Pakarakivun yhteydessä tulee aina tarkistaa alaselän tilanne, sillä usein kipu saattaa heijastaa täältä. Heijastekivusta puhutaan nimenomaan silloin, kun kipu on peräisin lihaksista, nivelistä tai muista pehmytkudosrakenteista, kuten nivelsiteistä. Toisinaan kivun ollessa terävämpää ja tarkempaa, saattaa se välittyä hermokudoksen kautta, tällöin puhutaan säteilykivusta. Toisin sanoen alaselän lihakset, nivelet ja nivelsiteet voivat heijastaa kipua pakaraan. Hermokudoksen kautta kipua voi aiheuttaa mm. välilevy ongelmat, kuten välilevyn pullistuma lanneselän alueella. Usein tämän tyyppinen kipu tuntuu myös alempana jalassa, jopa polven alapuolella. 

Heijastekipua pakaraan voi myös aiheuttaa lantionseudun nivelet, erityisesti lantioluiden ja ristiluun väliset liitokset, niin sanottu SI-nivel. Tämän tyyppiseen oireiluun liittyy usein kipua yhdellä jalalla seistessä tai toimiessa. Myös hyppiminen ja tärähtely saattaa lisätä kipua. SI-nivel voi myös heijastaa kipua etupuolelle, nivusen alueelle.

Pakarakipu voi tietenkin olla myös peräisin pakaralihaksista. Vaiva saattaa olla rasitusperäinen tai sitten vamman aiheuttama venähdys tai revähdys. Mikäli kyseessä on revähdys, esiintyy usein myös leposärkyä, lihaksen venytyskipua sekä kipua lihasta jännittäessä. Usein oireet alkavat loogisesti jonkin tapaturman jälkeen. Rasitusperäinen kipu alkaa pikkuhiljaa ja lihaksen käyttäminen sekä venyttäminen voi hieman vähentää oireilua.

Istuinkyhmyn alueella ja takareidenlihaksiston lähtökohdassa oleva limapussi voi myös tulehtua ja aiheuttaa kipua pakaraan. Tässä tapauksessa erityisesti pidempi istuminen pahentaa oireita. Tämän tyyppisen vaivan hoitona käytetään paikallista kortisoni pistosta. 

Vanhemmilla ihmisillä tulee huomioida lonkkanivel, joka antaa kipua niin pakaran kuin nivusenkin alueelle. Kuluma nivelessä oireilee erityisesti painon ollessa sen päällä ja käveleminen pidempään lisää kipua. Oireilua saattaa esiintyä myös aamuisin, kuten nivelen jäykkyyttä ja arkuutta, joka helpottaa aamutoimien jälkeen. 

Ammattihenkilön pakeille kannattaa hakeutua, mikäli oireet eivät hellitä muutaman päivän tai vähintään viikon kuluessa. Lääkäriin kannattaa mennä yösäryn tai varaamiskivun kanssa heti. Erityisen tarkka tulee olla kasvuikäisten varaamiskivun kanssa. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti