maanantai 17. kesäkuuta 2013

Polven etuosan kiputilat!

Pienen kesä-tauon jälkeen haluan jatkaa aiheesta polvi. Viime kerralla kirjoitin tapaturmaperäisestä polvikivusta, nyt jatketaan rasitusperäisellä polvikivulla. Yleisimpiin rasitusperäisiin kiputiloihin selitys löytyy polven etuosasta.

Rasitusvammoja esiintyy monissa eri rakenteissa, yksi yleisimmistä kiputiloista on polven etuosan kiputilat. Kipua polven etuosaan voi aiheuttaa niin lihakset, jänteet, nivelsiteet kuin itse nivelkin. Tässä osassa polvea sijaitsee myös paljon erinäisiä limapusseja ja rasvapatjoja, jotka olemassa olollaan vähentävät kitkaa kudosten välillä tai yksinkertaisesti täyttävät tyhjiä kohtia kehossamme. Myös näistä rakenteista voidaan aistia kipua. Polven etuosan kipuilu voi olla seurausta myös trauman/vamman johdosta.

Yleisimmin polven etuosan kipuja aiheuttavat polvilumpion jänteen rasitusvammat ja muiden polvilumpion ympärillä olevien rakenteiden ylirasittuminen tai vaurioituminen. Kipua voi pahentaa niin liikkuminen kuin esimerkiksi pitkään istuminenkin. Mekanismi määräytyy sen mukaan, mikä rakenne on kyseessä.

Kipu aistimus saattaa tulla nivelen sisältä, mikäli polvilumpion ja reisiluun tai reisiluun ja sääriluun välisillä nivelpinnoilla on vauriota. Vaurion on saattanut aiheuttaa ajan ja rasituksen myötä kuluminen tai tapaturman seurauksena vamma. Kuluminen voi johtua pelkästään kovasta rasituksesta tai sitten se voi olla seurausta esimerkiksi vuosia sitten tapahtuneesta nivelsidevammasta, jota ei olla hoidettu silloin kuntoon. Toisin sanoen, mitä enemmän nivelpintojen välissä tapahtuu etu-taka- tai kiertosuuntaista liikettä, sitä enemmän se kuluttaa niveltä ja yhden nivelsiteen ollessa pois pelistä, liikkuvuus polvessa lisääntyy. Tällaisissa tapauksissa hoito on usein oireenmukaista, pyritään siis vähentämään kipua lääkkeillä, levolla ja kylmällä. Hyvin tärkeää olisi pitää alaraajojen lihakset kunnossa, jotta omalla nivelellä pärjäisi mahdollisimman pitkälle. Loppuvaiheessa ainoana vaihtoehtona on tekonivelen asennus.

Nivelen ulkopuolelta kipua aistittaa useimmiten jännerakenteet, erityisesti lumpion alapuolella oleva jänne. Tämä vaiva esiintyy erityisesti henkilöillä, jotka harrastavat urheilulajeja, joissa hypitään, ponnistetaan tai vaihdetaan suuntaa usein, toisin sanoen jänteeseen kohdistuu kova rasitus. Kyseessä ei varsinaisesti ole tulehdus reaktio, vaan kudoksen rakenteen muuttuminen. Jänteen sisälle muodostuu pientä verisuonistoa ja sidekudosta, joka lähettää kipuaistimusta aina kun jännettä rasitetaan. Kipua saattaa myös aiheuttaa jänteen repeäminen, joka täytyy aina pois sulkea ennen esimerkiksi harjoittelun aloittamista. Hoitolinjat ovat erilaiset revenneen jänteen ja rasituksesta johtuvan kudosmuutoksen välillä, molemmat vaivat ovat kuitenkin hoidettavissa.

Muita kipua tuottavia rakenteita ovat mm. lumpion jänteen alapuolella sijaitseva rasvapatja, polven sisällä oleva sidekudosrakenne plica ja lumpion ylä- sekä alapuolella sijaitsevat limapussit. Nämä rakenteet saattavat ärtyä suoran iskun seurauksena, mutta useimmiten vaiva johtuu alaraajan toiminnallisista ongelmista. Rasvapatja esimerkiksi joutuu puristuksiin polven yliojentuessa kovasti ja lumpion näin ollen ”kipatessa” patjan päälle. Kudos ärtyy ja turpoaa. Hoitona ensin rauhoitetaan ärtynyt kudos ja sen jälkeen harjoitusterapian avulla pyritään muuttamaan alaraajojen toimintaa, jotta vaiva ei toistu. Limapussien tulehduksissa kyseessä on usein myös rasitus, joko hankaava jänteen aiheuttama ärsyyntyminen tai, esimerkiksi polvillaan työskentelevillä, paineen aiheuttama limapussin tulehdus. Näihin rakenteisiin pistetään suoraan kortisonia rauhoittamaan tulehdusreaktio ja sen jälkeen vaikutetaan toimintaan, joka laukaisi tilanteen, jotta vaiva ei olisi toistuva.


Kasvuikäisillä urheilevilla nuorilla on omat vaivansa, jotka tulee ottaa huomioon kivun ilmaantuessa. Näihin liittyy jänteiden lähtö- ja kiinnityskohdat ja niissä erityisesti luiden kasvulinjojen tarkastaminen.